Dag 13 en 14
Door: Guido en Suzanne
Blijf op de hoogte en volg Guido en Suzanne
05 Augustus 2009 | Zuid-Afrika, Hluhluwe
Gisteren hebben we een tour gemaakt met een 4x4 over de "Sani pass" naar het land Lesotho. Wat een ervaring was dit! Voor iedereen die naar Zuid-Afrika gaat is dit zeker een aanrader. Het kost wel 50 euro per persoon maar het is elke cent meer dan waard!
We hadden telefonisch gereserveerd en alles was goed door gekomen. Rond half 10 's ochtends vertrokken we in Underberg. Bij ons in de 4x4 zaten nog 3 oudere dames en onze chaufeur / Guide die Warren heete. Onderweg vertelde hij allerlei interessante dingen over het gebied, de weg en natuurlijk over Lesotho waar we heen gingen.
De Sani pass loopt van Zuid-Afrika over het Drakensgebergte naar Lesotho. Je overbrugt ongeveer 1500 meter in hoogte. De top ligt op ongeveer 2800 meter hoogte. De weg zelf is echt onbegaanbaar terrein voor een normale auto. Overal liggen grote rotsen en stromen riviertjes over de weg. Op het bovenste deel ligt in de winter vooral veel sneeuw en ijs maar daarover dadelijk meer. Lesotho word overigens ook wel "Kingdom in de sky" genoemd. Dit omdat dit het enigste land ter wereld is dat in zijn geheel boven 1000 meter hoogte ligt.
Warren vergeleek de Sani pass met een Afrikaanse massage en dat was het ook! Je word alle kanten op geslingerd en gestuiterd en dat voor ongeveer 2,5 uur omhoog en 2 uur omlaag. Een chaufeur uit een andere 4x4 vertelde dat ze de Sani pass aan het asfalteren zijn (1% voltooid). Dit was zonde want de Sani pass is nu juist een avontuur volgens hem. En daar had hij gelijk in! Eenmaal bij het besneeuwde gedeelte begon het echt leuk te worden. De 4x4's kwamen met moeite nog omhoog. 1 van de 4 4x4's in ons groepje ging ook kapot en de mensen moesten dus verder omhoog lopen. Wij blij dat onze auto heel bleef maar het lachen was voor korte duur. Een paar haarspelt bochten verder werd het ijs te veel en kwamen de 4x4's niet meer omhoog. Iedereen dus uitstappen en verder lopen. Ongeveer 1 km door sneeuw en ijs. Achter ons probeerden de chauffeurs de lege 4x4's alsnog omhoog te krijgen wat tot lachwekkende tafferelen lijde. Vol spinnend en glijdend gleden ze telkens terug naar beneden als ze de bocht bijna door waren.
Toen we eenmaal boven waren was het toch 1 chauffeur gelukt om een 4x4 naar boven te krijgen. Beetje jammer aangezien we al boven waren. Boven moesten we eerst door de douane en kregen we weerleuke stempels in ons paspoort erbij. We zijn daarna eerst naar de "Sani top challet" gegaan. Dit is de hoogste pub in Afrika en je hebt hier werkelijk een schitterend uitzicht. We hebben wat gegeten wat overigens erg goed was.
Na het eten gingen we onder leiding van Warren naar het dorpje wat bovenop de berg lag. Wat we hier aantroffen is echt niet te beschrijven. De beelden die we hier te zien kregen zie je normaal echt alleen op tv in een documentaire ofzo. De mensen leven hier werkelijk met niks. Er staan hutjes van niks waar soms tot wel 7 mensen in wonen. De sneeuw was nu ongeveer 10 centimeter maar kan soms ook tot 2 meter stijgen. De mensen lopen met oude kleren met daaromheen allemaal doeken tegen de kou. Overal liepen ook honden die er erg slecht uitzagen. Met name de poten waren helemaal aangetast door de sneeuw waar ze de hele dag in moeten lopen. Ook erg indrukwekkend waren de kinderen die allemaal kwamen poseren voor een foto. Erwas vantevoren verteld dat je eerst toestemming moest vragen om fotos te maken en dan een paar rand geeft als dank. Naturlijk deden wij dit netjes maar bij ons was een groep belgen die er blijkbaar niks van begrepen hadden. Uiteindelijk zagen we mensen wel geld aan kinderen geven wat duidelijk verteld was dat dat niet de bedoeling was. Je moest geld altijd aan volwassen mensen geven. Nu zaten er bijvoorbeel 4 kinderen waarvan er 1 wat geld kreeg erg dom dus. Ook stonden er mensen te drinken voor de neus van mensen die helemaal niks hebben. Wij vonden dat je dat niet kon maken wat vanzelfsprekend is. We mochten ook nog in een huisje kijken en Suus mocht nog Lesotho bier proeven wat erg naar Karnemelk smaakte volgens haar.
Na de rondleiding gingen we weer door de douane en konden we weer naar beneden. Gelukkig hadden de chauffeurs een kapotte 4x4 die boven op de top stond gerepareerd waardor we niet hoefden te lopen. We waren blijkbaar de enige die het aandurfde in de 4x4 want van de andere 15 mensen wou er niemand in de auto tot het stuk waar de sneeuw opield. Na 2 uur afdalen en bibberen waren we eindelijk terug in Underberg. Een lange maar zer indrukwekkende dag die ons nog lang bij zal blijven.
Dag 14 :
Vandaag zijn we vroeg vertrokken en hadden we een heerlijke weg om te rijden. Voor het eerst reden we op een echte snelweg met 3 banen waar het lekker door rijden was. Rond 13.00 uur waren we dan ook bij de poort van Hluhluwe/Umfofozi park. We hebben omgeveer 1,5 uur door het park gereden zonder iets noemenswaardigs te zien. Toen we ongeveer 1 km voor de uitgang waren bleek het allemaal te toch de moeite waard. Na een groep zebra's en een groep Giraffen zagen we ineens midden op de weg 4 neuhoorns lopen. We konden er met de auto niet eens langs en bleven dus staan. Toen we naar links keken kwam er ook nog een neushoorn met een jong aan! Echt geweldig om zon groot beest met zo'n klein neushoorntje ernaast te zien. Toen we uiteindelijk toch langs de groep op de weg konden stonden er 100 meter verder nog 6 neushoorns! 12 neushoorns in 1 dag is geen slechte score dachten wij.
Vanuit het park zijn we naar onze lodge voor vandaag gegaan. Echte een geweldig mooi gebouw waar je echt helemaal in Afrikaanse sferen komt. Houten balken, rieten daken en prachtige sfeer binnen. De lodge ligt ook nog eens op een open terrein waardoor alle wilde dieren (behalve leeuwen, olifanten en cheetahs) gewoon langs ons huisje kunnen lopen! We zijn dus benieuwd wat we allemaal gaan aantreffen vanavond.
Met Suus gaat het weer helemaal goed! Dus de pret kan niet op. Overigens stonden we gister nog in een dik pak sneeuw in Lesotho. Vandaag is het echt dik 30 graden en volop zon. We schrokken ons kapot toen we vanmiddag uit onze auto stapte waar de airco lekker in had lopen blazen.
Nou tot morgen allemaal want we kunnen hier lekker internetten!
Suzanne en Guido
05 Augustus 2009 - 19:36
Willie + Marja:
Wouw wat een story.
Dit vergeten jullie zeker nooit meer.
Nou lekker uitrusten dan maar even van alle belevenissen en indrukken, en op naar het volgende avontuur.
Winterkleding bij je?
Dikke kus en tot het volgende spannende hoofdstuk.
doeiiii Paps en Mams de Bij
06 Augustus 2009 - 05:57
Heidi:
Zo dat is weer een ervaring voor het leven erbij....en ook nog een afkoeling gehad in de sneeuw,heerlijk wat een weersveranderingen,om zo per dag mee te mogen maken....
geniet en een mooie volgende dag
Heidi